Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

24.7.14

Eνεργειακός κόμβος στη Ν.Ευρώπη για κοιτάσματα Αν.Μεσογείου

Αφιερώστε 15 λεπτά για να διαβάσετε το έγγραφο στο τέλος του ρεπορτάζ. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λεπτομερές πλάνο, επεξηγηματικό του πρόσφατου "πολεμικού ανακοινωθέντος" της ΕΕ κατά της Ρωσίας σε σχέση με το Ουκρανικό. Το εν λόγω πολεμικό ανακοινωθέν το ψήφισαν από τη χώρα μας μόνο δύο ευρωβουλευτές, ο κ.Στυλιανίδης του ΔΗΣΥ και ο κ. Παπαδάκης της ΕΔΕΚ.

Σε πλήρη αντίθεση - δεν αποφάσισα ακόμα αν πρόκειται για διαβολική αντίθεση ή αν πρόκειται για σχιζοφρενική αντίθεση - η στάση του ΑΚΕΛ ( από την προηγούμενη περίοδο της πενταετίας ) σε σχέση με την Ενεργειακή Πολιτική της ΕΕ και τον Νότιο Αγωγό όπως περιγράφεται στο πιο κάτω έγγραφο.

Άμεση στήριξη του νατο-ικού αντιρωσικού τόξου των χωρών Λεττονίας, Λιθουανίας, Εσθονίας, ενίσχυση του ρόλου της Ουκρανίας (ναζιστικής ), της Τουρκίας, του Ιραν, Ιρακ, Τουρκμενιστάν. Προώθηση ανταγωνιστικού αντι-ρωσικού Πυρηνικού Προγράμματος, περαιτέρω αιματοκύλισμα των λαών της Αφρικής, περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ΕΕ-ΝΑΤΟ έναντι του άξονα Ρωσίας - BRICS - Λατινικής Αμερικής.

Κάποια στιγμή ίσως καταλάβω γιατί η κυπριακή αριστερά πρωτοστατεί υπερ των Ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ και των ΗΠΑ με τόσο ενεργητικό πάθος. Ίσως καποια παθητική στάση να την αντιλαμβανόμουν ευκολότερα, στα πλαίσια της φιλολογίας για "αδύναμα κράτη". Τόσο ενεργητική όμως εμπλοκή υπέρ των σχεδίων της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν την αντιλαμβάνομαι.

Εμείς δεν έχουμε βάψει τα χέρια μας με αίμα - πάντως όχι στο πραξικόπημα κατά της Κύπρου. Τώρα για τα υπόλοιπα πραξικοπήματα στον κόσμο, θα σας γελάσω. Στο τέλος τη λύση του Κυπριακού δεν θα την αποφασίσουν ούτε οι δύο κοινότητες, ούτε τα εμπλεκόμενα μέρη. Θα την αποφασίσουν οι "εμπλεκόμενες εταιρίες" εν γνώσει μας..





'Τα εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται ως προτεραιότητα  της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ενεργειακής Ασφάλειας τη δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού κόμβου στη Νότια Ευρώπη.''
Αυτό τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής για θέματα Ενέργειας κ. Dominique Ristori.
Ο Γάλλος αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Χρ. Στυλιανίδη ο οποίος έθιξε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Σε παρόμοια τοποθέτηση προέβη και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νεοκλής Συλλικιώτης.
Ο κ. Ristori τόνισε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ενώ υπογράμμισε ότι η δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού Κόμβου αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ και παρέπεμψε σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 19 Νοεμβρίου. 
Η συζήτηση διήρκησε μιάμιση ώρα και επικεντρώθηκε σε ιδέες και προτάσεις της Κομισιόν προς ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας της ΕΕ τα προσεχή χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει (για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα ποσοστά κυμαίνονται στο 90% και 66% αντίστοιχα), με κόστος πέραν του 1 δις ευρώ ημερησίως. Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση είναι ανερχόμενη και αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% το 2030 σε σχέση με σήμερα. Το πιο πιεστικό ζήτημα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, κατά την άποψη της Κομισιόν, είναι η ισχυρή εξάρτηση για κάποια Κράτη-Μέλη από έναν μόνο εξωτερικό πάροχο ενέργειας, δηλαδή τη Ρωσία (περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο της Κομισιόν).  
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου