Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

10.4.14

Εισαγγελική έρευνα κατά του Γκορμπατσόφ για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ζητούν βουλευτές της Δούμας


Ομάδα βουλευτών της ρωσικής Δούμας και μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις κατέθεσε αίτημα στο Γενικό Εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα, ζητώντας τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας  σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην «παράνομη» -όπως υποστηρίζουν - διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.  
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia οι βουλευτές επισημαίνουν πως υπάρχουν ανοιχτές ποινικές υποθέσεις και πως θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα ειδικότερα για τις πράξεις του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Στην αίτησή τους τα μέλη της Δούμας επισημαίνουν πως αν και οι πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης ψήφισαν σε δημοψήφισμα του 1991 υπέρ της ακεραιότητας και της ενότητας της ΕΣΣΔ, εντούτοις η σοβιετική ηγεσία προέβη σε παράνομες πράξεις οι οποίες οδήγησαν στη διάλυση της χώρας. Υπενθυμίζουν δε, πως στις 4 Νοεμβρίου του 1991 ο τότε γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ, υπεύθυνος για την επίβλεψη της εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια του κράτους  είχε καταθέσει μήνυση κατά  του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, την επομένη όμως η παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης αποσύρθηκε υπό τις πιέσεις του τότε σοβιετικού ηγέτη.
Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ο Γιεβγκένι Φιοντόροφ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και από τους υπογράφοντες την πρωτοβουλία «η κίνηση αυτή προήλθε από την αναγκαιότητα διερεύνησης των μηχανισμών των πραξικοπημάτων που καθοδηγούνται από  το εξωτερικό, στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία».
Ο Γκορμπατσόφ κατηγορείται για τη δημιουργία –και την προεδρία- του Συμβουλίου της Επικρατείας της  ΕΣΣΔ, όργανο στο οποίο δεν αναγνώριζε κυβερνητικές εξουσίες το Σοβιετικό Σύνταγμα. Και ήταν ακριβώς αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας που εξέδωσε τις εντολές για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Δημοκρατιών της Βαλτικής, ανοίγοντας το δρόμο για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι βουλευτές ελπίζουν ότι η έρευνα θα ανοίξει σειρά ποινικών υποθέσεων προς διερεύνηση, και ειδικότερα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Από την πλευρά ο πρώην σοβιετικός ηγέτης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το γραφείο του Εισαγγελέα. «Εάν ο εισαγγελέας διατάξει έρευνα, είμαι πρόθυμος να βοηθήσω» είπε ο Γκορμπατσόφ.  

πηγή: Η Ρωσία Τώρα



Several United Russia, Communist and LDPR lawmakers in State Duma request Russia´s General Procurator to investigate the role of Soviet leader Mikhail Gorvachev in the events that led to USSR breakup. They hold that the State Council, the body which recognised the independence of the Baltic states in 1991, was not a legitimate authority. The demand also refers to the fact that independence happened against the will of Soviet citizens expressed in a referendum and violating USSR Constitution. Current inestability in Ukraine is, according to the petitioners, consequence of the illegal breakup of Soviet Union.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου