Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

13.3.14

Ευρωβουλή: Ψήφισμα για όλα τα γούστα


Βρυξέλλες: Ψήφισμα «για όλα τα γούστα» και στόχο την ικανοποίηση τόσο της Άγκυρας, όσο και της Λευκωσίας, ενέκρινε η Ευρωβουλή υιοθετώντας χθες με 475 ψήφους υπέρ, 153 εναντίον και 43 αποχές, την ετήσια της έκθεση για την Τουρκία. Από τη μια, η έκθεση ζητεί έναρξη αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή των Βαρωσίων, αλλά την ίδια ώρα καλεί τη Λευκωσία να νομιμοποιήσει το απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα ξεπαγώματος τριών τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ψήφισμα της Ευρωβουλής καλωσορίζει την κοινή διακήρυξη των ηγετών των δύο κοινοτήτων και τη δέσμευση για «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» και σημειώνει ότι «η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια κοινή κυπριακή ιθαγένεια». Παράλληλα, επιδοκιμάζει τη δέσμευση των δύο πλευρών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τα «συν» της έκθεσης:

* Η Ευρωβουλή καλεί την Τουρκία να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.   
* Καλεί την Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στη διοίκηση του ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Σ.Α
* Επικροτεί την κοινή δήλωση των δημάρχων Αλέξη Γαλανού και Oktay Kayalp, για μια επανενωμένη Αμμόχωστο.
* Καλεί την Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, υπενθυμίζει ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως νόμιμη και την καλεί να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών..
* Καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο.

Τα «πλην» έκθεσης:

* Η Ευρωβουλή ζητεί όπως το Συμβούλιο προβεί σε ανανεωμένες προσπάθειες για άνοιγμα των κεφαλαίων «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια», τα  οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2009, ενώ ζητεί όπως κοινοποιηθούν και οι προϋποθέσεις (benchmarks) προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η γερμανική κοινοβουλευτική ομάδα (CDU) καθώς και η γαλλική κοινοβουλευτική ομάδα (UMP) του Λαϊκού Κόμματος, ζήτησαν χωριστή ψηφοφορία επί της εν λόγω παραγράφου προκειμένου να απαλειφθεί η αναφορά στο άνοιγμα των δύο κεφαλαίων, κάτι πάντως που απορρίφθηκε.  
* Παραπέμπει και στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» που επίσης μπλοκάρει η Κύπρος, παρά τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα.
* Καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ε.Ε. προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για την επιτυχή περάτωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων και να επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται απευθείας με νόμιμο και αποδεκτό από όλους τρόπο. Ωστόσο, επί του προκειμένου, η έκθεση σημειώνει τις προτάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων θεμάτων.

Και οι έξι καταψήφισαν

Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές (Ελένη Θεοχάρους και Ανδρέας Πιτσιλλίδης ΔΗΣΥ-ΕΛΚ, Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ΑΚΕΛ-GUE, Αντιγόνη Παπαδοπούλου ΔΗΚΟ-PSE και Σοφοκλής Σοφοκλέους ΕΔΕΚ-PSE) καταψήφισαν το σύνολό της την έκθεση της Ευρωβουλής για την Τουρκία. Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές διαφώνησαν κάθετα με τις υποδείξεις για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι και ο Γάλλος πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ Ζοζέ Ντολ καταψήφισε την έκθεση αν και η εισηγήτρια που την είχε υποβάλει, Ρία Όμεν Ρούιτεν, ανήκει στην πολιτική του ομάδα, το ΕΛΚ (!).

Αξίζει να σημειωθεί ότι απορρίφθηκε με ελάχιστη διαφορά τροπολογία (290 υπέρ και 307 εναντίον) των Χατζηγεωργίου-Τριανταφυλλίδη για τερματισμό του εποικισμού. Η εν λόγω τροπολογία υπερψηφίστηκε και από τους έξι Κυπρίους ευρωβουλευτές.
 
πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου