Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

24.2.14

Επεισόδια στη Βουλή - Διέκοψε η Επ.Οικονομικών

Λευκωσία: Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί η Βουλή, γύρω από την οποία εκτυλίσσονται σοβαρά επεισόδια.

Πριν από λίγο διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι της ΑΗΚ προκάλεσαν ζημιά στη γεννήτρια του κτηρίου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο να εγκλωβιστούν εντός του κτηρίου, αφού οι ηλεκτρικές πόρτες κλείδωσαν αυτόματα.

 Εντός του κτηρίου βρίσκονται και άνδρες της ΜΜΑΔ με πλήρη εξάρτηση, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τυχόν είσοδο των εκνευρισμένων διαδηλωτών.

Με πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα, εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδήλωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπαθούν να εισέλθουν εντός του κτιρίου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι φωνάζοντας «πουλημένοι» και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές, αγανακτισμένοι και οργισμένοι, έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η Αστυνομία για να περιορίσει τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν στο κτίριο.

Εντός του κτηρίου, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις φαίνεται αναβλήθηκε, ενώ οι βουλευτές - μέλη της επιτροπής βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο αίθριο του Κοινοβουλίου. Αιτ'ια της αναβολής ήταν η επίθεση που δέχθηκε το όχημα του Γενικού εισαγγελέα όταν κατεύφθασε στο χώρο της Βουλής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει χωρίς να παραστεί καν στην Επιτροπή.

Εντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, που προσπάθησε να ανακόψει τους διαδηλωτές, ωστόσο δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι την είσοδο της Βουλής και να προσπαθούν να εισέλθουν.

Φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να υπήρξαν και μικροτραυματισμοί αστυνομικών ή και διαδηλωτών.

Στην προσπάθεια της Αστυνομίας να ανακόψει το πλήθος ρίχθηκαν κροτίδες, ενώ επίθεση από τους εργαζομένους δέχθηκαν και δημοσιογράφοι/φωτογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έξω από τη Βουλή βρίσκονται οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης και του ΔΗΚΟ, Αγγελος Βότσης, οι οποίοι απ'ότι φαίνεται επιχειρούν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ομάδα μικρών παιδιών που πραγματοποιούσαν σχολική επίσκεψη στη Βουλή αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν λόγω της έκρυθμης κατάστασης. Τα παιδάκια αποχώρησαν με ασφάλεια από την πίσω πλευρά της Βουλής.

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ - ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ, ανακοίνωσαν περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις από την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέας Πανόρκος, σε πρωινές του δηλώσεις είπε ότι στόχος των μέτρων είναι να σταλεί το μήνυμα στη Βουλή ότι αν περάσει το νομοσχέδιο, θα φορτωθούν τεράστια ποσά στον λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώνει πολύ πιο ακριβό ρεύμα.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο έκτρωμα και πρόσθεσε οτι θα πρέπει να αποσυρθεί και να διεξαχθεί διάλογος.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Πανόρκος είπε ότι θα κλιμακώνονται αναλόγως των εξελίξεων. Είπε επίσης ότι σήμερα δεν αναμένονται διακοπές ρεύματος, αλλά αύριο ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές, αφού η παραγωγή θα βρίσκεται στο όριο.

Απολογήθηκε για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι ο αγώνας διεξάγεται για τον ίδιο τον λαό.

Από αύριο οι διακοπές ρεύματος

Ανάγκη για εκ περιτροπής διακοπές  του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι θα προκύψει αύριο λόγω των μέτρων των εργαζομένων στην ΑΗΚ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, Χρίστος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η προσπάθεια και ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν η ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, εξήγησε ότι σε συνεννόηση με την Αρχή Ηλεκτρισμού, θα καταρτισθεί πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών, το οποίο θα δημοσιοποιήσει στους καταναλωτές η ΑΗΚ.

Για τα έκτακτα περιστατικά και βλάβες θα εργάζεται το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού.

ΟΕΒ προς εργαζόμενους: Δεν έχετε δικαίωμα να κλείνεται τους διακόπτες

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κλείνουν τους διακόπτες και να αφήνουν το κοινό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε πρωινές του δηλώσεις στο ΡΙΚ,  ο κ. Πήλικος είπε ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, αλλά δεν πρέπει να κλείνουν το ρεύμα, γιατί ο κόσμος δεν φταίει σε τίποτα.

Κατέβασαν ρολά και στη CYTA

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατέρχονται αυτή την ώρα  και οι εργαζόμενοι στη CYTA.

Όπως δήλωσε το πρωί ο Ηλίας Δημητρίου, αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΤ - ΟΗΟ - ΣΕΚ, αφορμή για τη στάση ήταν η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα της μονιμότητας των εργαζομένων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι το περασμένο Σάββατο οι συντεχνίες κάλεσαν τους νομικούς τους συμβούλους, οι οποίοι και απορρίπτουν τα όσα αναφέρονται στη γνωμάτευση.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στη μια μετά το μεσημέρι, όλες οι συντεχνίες της CYTA θα συνέλθουν για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στην κόψη του ξυραφιού η Βουλή

Τα κόμματα αναζητούν φόρμουλα μέσω τροπολογιών για διασφάλιση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Χωρίς το δικαίωμα της Βουλής να έχει λόγο, το νομοσχέδιο ενδέχεται να απορριφθεί με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην πληροί την προϋπόθεση για τη λήψη της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκριθεί από την ολομέλεια πριν από τις 5 Μαρτίου, ενώ στις 10 υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Έχει ενδιαφέρον τι αναφέρει η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς θα κριθούν οι εξελίξεις για το επίμαχο νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και θα εξεταστούν με ποιο τρόπο μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Για τις αποκρατικοποιήσεις δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματικότητα, αφού δηλώνεται πρόθεση αποκρατικοποίησης χωρίς η μέθοδος και η έκταση της αποκρατικοποίησης να έχει αποκρυσταλλωθεί. Υποδεικνύεται ταυτόχρονα πως για κάθε αποκρατικοποίηση θα μπορεί να γίνεται έλεγχος κατά πόσον αφορά τις ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει για χάρη του δημόσιου συμφέροντος να εξακολουθήσουν να παρέχονται κάτω από τον μανδύα των δημόσιων Υπηρεσιών.

Αντιδράσεις ενδέχεται να προκαλέσει το δεύτερο σημείο της γνωμάτευσης, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία δεν είναι μόνιμοι.

Όπως τονίζεται για τους δημόσιους υπάλληλους που εργοδοτούνται στο Δημόσιο που υπάγεται στη Δημοκρατία, χρειάστηκε ειδική κατοχύρωση του Άρθρου 46 του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας. Ωστόσο, όσον αφορά τους εργαζόμενους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς το καθεστώς εργοδότησής τους διέπεται από τους οικείους νόμους και κανονισμούς. Ένα τρίτο, ιδιαίτερα καυτό, θέμα είναι ο ρόλος της Βουλής, αν και η Νομική Υπηρεσία εξετάζει αυτό του διορισμού Εφόρου αντί για το σύνολο της διαδικασίας.

Η Νομική Υπηρεσία βάζει μπλόκο στη διαβούλευση της εκτελεστικής εξουσίας με την Επιτροπή Οικονομικών για τον διορισμό του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, πρόταση την οποία υπέβαλε ο ΔΗΣΥ.

Όπως σημειώνεται, το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε επανειλημμένα το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως η επιβαλλόμενη διαβούλευση της εκτελεστικής εξουσίας με τη Βουλή παραμένει ως ανεπίτρεπτη επέμβαση σε ένα πεδίο που εμπίπτει σε αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και συνιστά παραβίαση Άρθρων του Συντάγματος καθώς και της αρχής διάκρισης των εξουσιών. Καταληκτικά, η Νομική Υπηρεσία υπογραμμίζει πως η έναρξη της αποξένωσης κρατικής περιουσίας με διατάγματα μπορεί να γίνεται, νοούμενου ότι τηρούνται προηγουμένως όλες οι πρόνοιες των σχετικών για κάθε περίπτωση νομοθετικών διατάξεων. Το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων των Ημικρατικών Οργανισμών, έχει προχωρήσει σε δικές του κινήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Σχέδιο Απόφασης του ΑΚΕΛ για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς αποστάληκε από τον Γενικό Γραμματέα Άντρο Κυπριανού στους πολιτικούς αρχηγούς.

Τα κυριότερα σημεία της Απόφασης συνοψίζόνται ως εξής:
Το δημόσιο συμφέρον, τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική συνοχή, η εργατική ειρήνη και η ανάπτυξη εξυπηρετούνται καλύτερα με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Ημικρατικών Οργανισμών. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνθήκες ημικατοχής, υπάρχουν αυξημένοι λόγοι εθνικής άμυνας και ασφάλειας που επιτάσσουν τη διατήρηση της κρατικής ιδιοκτησίας στους νευραλγικούς τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των λιμανιών.

Επιπλέον, απευθύνεται ισχυρή έκκληση προς την εκτελεστική εξουσία όπως προβεί άμεσα σε επαναδιαπραγμάτευση της μνημονιακής δέσμευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των Οργανισμών.

 πηγή

1 σχόλιο:

  1. Το κόλπο με τις "ουσιώδεις υπηρεσίες" που είναι και οι λιγότερο ή καθόλου κερδοφόρες είναι να μείνουν στην πλάτη του φορολογούμενου, προς το παρών. Υπάρχουν μπόλικες άλλες υπηρεσίες που είναι πολύ κερδοφόρες ή κάνουν ανταγωνισμό σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα ξεκινήσουν με αυτές. Σιγά τώρα που θα έρθει ο κάθε καπιταλιστής να βάζει γραμμές ηλεκτρισμού στα όρη και στα παραρά.

    Ενδιαφέρον έχει και ο καθορισμός της τιμής πώλησης τών Οργανισμών Κοινής Ωφελείας. Σκέφτηκαν ότι αφού τα "κέρδη" που δίνουν στην κυβ.έρνηση κάθε χρόνο είναι 100 εκ. (ΑΗΚ), τότε κάποιος καπιταληστής έχοντας  στο νου ένα ετήσιο κέρδος του 10%, θα είναι πρόθυμος να πληρώσει το πολύ 1 δις. Μόνο που δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού οι οργανισμοί αυτοί έχουν τεράστια κτηματική περιουσία, υποσταθμοί, κτλ. Κάτι παρόμοιο έγινε και με την British Rail που ιδιωτικοποίησε η θάτσερ. Τα ενοίκια που παίρνει η εταιρεία από καταστήματα σε σταθμούς στο κέντρο του λονδίνου κτλ. είναι ένα τεράστιο ποσό σήμερα που δεν υπολογίστηκαν τότε.

    Ενας σοβαρός ανταγωνιστής της ΑΤΗΚ σήμερα, για διαδίκτυο, είναι στην λίστα των 22 μεγαλοφειλέτων της τράπεζας κύπρου (αυτοί που χρωστούν σήμερα 6δις συνολικά) με περίπου 35 εκ. ενώ ο ιδιοκτήτης της χρωστά και αυτός άλλα 120 εκ. περίπου. Δηλαδή με ξένο ππαρά μας κάνουν και ανταγωνισμό. Το ίδιο και με τον διαχειριστή των αεροδρομίων μας, που χρωστά στην τρ. κύπρου 335 εκ. ενώ βάζει και τεράστια πρόστιμα στον κάθε κακομοίρη που κάνει το λάθος να σταθμεύση στο αεροδρόμιο του . Αυτοί έχουν ήδη κρατικοποιηθεί με το κούρεμα και τις πρόσφατες κυβερνητικές εγγυήσεις 3 δις για να πάρει η τρ. κύπρου ρευστό. Θα τα πάρουμε αυτά πίσω;

    τώρα τι τα λέμε όλα αυτά δεν ξέρω,

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή