Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

5.11.13

Ο Νότος για την Ανάπτυξη - συγκριτική ανασκόπηση Τύπου



με αυτά τα λόγια...
Παρεμβάσεις σε πάνελ στο διεθνές συνέδριο «Ο Νότος για την ανάπτυξη» που έγινε σήμερα στην Αθήνα με οργανωτές τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλλία, έκαναν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Ελένη Θεοχάρους.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ "Ο ΝΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - SOUTH FOR GROWTH"Την άποψη ότι η οικονομική κρίση είναι κρίση αξιών, κουλτούρας και σεβασμού των θεσμών εξέφρασε σε ομιλία του, ο κ. Χατζηγεωργίου.
Οπως είπε, η κρίση είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς των τραπεζών και οικονομικών ινστιτούτων στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ η κρίση αξιών στην ΕΕ απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.
Ανάπτυξη, πρόσθεσε, είναι η ικανότητα μιας κοινωνίας-χώρας να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων της, να αντιμετωπίζει την αυξανόμενη ανεργία ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και κυρίως να αντιμετωπίζει τη φτώχεια.
Οι περιφερειακές χώρες, είπε, χρειάζονται επείγουσες δράσεις που θα ανατρέψουν τη ζημιά στις οικοινομίες τους από την ύφεση και τις πολιτικές της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Χατζηγεωργίου υπέδειξε ότι η λιτότητα πρέπει άμεσα να εγκαταληφθεί, ενώ επεσήμανε την ανάκη οι περιφερειακές χώρες να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους. Τίποτε από αυτά, ωστόσο, δεν είναι εφικά χωρίς πλήρη αναδιάρθρωση του κράτους, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να εξαλειφθεί η διαφθορά και να σπάσουν οι δεσμοί μεταξύ κράτους και μεγάλων επιχειρήσεων που είναι βασική πηγή διαφθοράς, ενώ πρέπει, επίσης το κράτος να ξανακτίσει τη δυνατότητά του να παρεμβαίνι στην οικονομία.
Η κ. Θεοχάρους σε ομιλία της που ακολούθησε σε άλλο πάνελ του συνεδρίου περιέγραψε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αρχίζοντας την ομιλία της η Κύπρια Ευρωβουλευτής περιέγραψε την τρέχουσα τραγική κατάσταση της Κύπρου και έδωσε τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά το 1/3 του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, στη μετανάστευσή τους, ειδικά πτυχιούχων, προς αναζήτηση εργασίας, που αποκάλεσε «βίαιη μετατόπιση των νέων μας».
Η πρόκληση, είπε η κ. Θεοχάρους, δεν έγκειται στην ανακοπή της τάσης της ανεργίας, αλλά στην οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
Βασικά στοιχεία του μοντέλου, όπως το περιέγραψε, είναι η εργασιακή πολιτική που θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, το μακροπρόθεσμο όραμα, ο κάθε νέος να έχει την καριέρα που ονειρεύεται και ένα νέο μοντέλο στη βάση των γεοστρατηγικών και γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ενεργειακό τομέα.

και με αυτά τα λόγια....

Μ. Σουλτς: Μπίζνες και αντιλαϊκά μέτρα η συνταγή του


Με ευχολόγια για την απασχόληση των νέων έως και τη λύση του Κυπριακού ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που είναι ο υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές.
Μιλώντας σε συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα για την ανάπτυξη στο Νότο (South for growth) παρουσίασε τέσσερις προτάσεις, για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, την επιτάχυνση της τραπεζικής ενοποίησης στην EE, τις διασυνοριακές επενδύσεις στη Μεσόγειο και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο Νότο της ΕΕ.
Οι προτάσεις Σουλτς δεν κομίζουν τίποτα το καινούριο ούτε κάτι το φιλολαϊκό. Είναι μια ανακύκλωση πολιτικών που αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ομίλων.
Για την ανεργία των νέων προτάσσει τα αποκαλούμενα στοχευμένα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που συνεισφέρουν στη μείωση των ημερομισθίων και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Με την τραπεζική ενοποίηση, όπως εξήγησε ο Μ. Σουλτς, ζητά περισσότερο έλεγχο των τραπεζών που δανείζονται με χαμηλά επιτόκια από την ΕΚΤ, αλλά δεν διοχετεύουν ζεστό χρήμα στους ομίλους.
Μέσω των διασυνοριακών επενδύσεων στη Μεσόγειο αναφέρεται σε κοινές επενδύσεις Ελλήνων και Τούρκων κεφαλαιοκρατών σε σημαντικά πεδία όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια. Ήδη τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια είναι σε εξέλιξη.
Νέα σκληρά μέτρα σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων σηματοδοτεί η πρόταση για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των χωρών του Νότου. Ο Γερμανός πολιτικός εννοεί τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προγραμμάτων (δανειακή σύμβαση - μνημόνιο) για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως έλλειμμα και χρέος, για να μπορούν τα κράτη να δανείζονται με ικανοποιητικά επιτόκια από τις αγορές.
Για το Κυπριακό -έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα ενεργειακά αποθέματα- δήλωσε ότι η λύση στο Κυπριακό θα βρεθεί μέσω μικρών βημάτων και με υπομονή. Σημείωσε ότι το ενεργειακό ζήτημα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου και πρόσθεσε πως τα επόμενα 20 με 30 χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου