Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.10.13

Προσωπικές Πρόχειρες Σημειώσεις και προβληματισμοί από την ψεσινή παρουσίαση του Β΄τόμου της ιστορίας του ΚΚΕ.

1 - Κάποιοι ευτυχώς σοβαρολογούν.

2 - Σοβαρή πιθανότητα το ΚΚΕ να είναι το μόνο κόμμα στον ελλαδικό χώρο με τόσο ευρέως μορφωμένα και παθιασμένα στελέχη κάτω των 40. Επί 2.30 ώρες η αρχική ανάλυση της περιόδου 1949-1968, χωρίς διακοπή ούτε για ένα "εεε..." για να σκεφτεί την επόμενη πρόταση, ο Σκολαρίκος. Εύγε και τα σέβη μας.

3 - Το ζήτημα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού είναι ανοιχτό και θα παραμείνει  τέτοιο.

4 - Ξεκάθαρος διαχωρισμός του εθνοαπελευθερωτικού κομμουνιστικού μετώπου ( Άρης ) από το εθνοαπελευθερωτικό σοσιαλσωβινιστικό μέτωπο.( πρώην Μαοϊκοί τύπου Καραμπελιά -του δικού μας Λάζαρου Μαύρου, αλλά και πρώην μαρξιστές - λενινιστές, ονόματα δε λέμε αλλά θα τα πούμε κάποια στιγμή, ή άλλοι υπό την γενική κατηγορία "αριστερά" βλ τάσεις στο κόμμα του Λιλλήκα αλλά και στο ακελ κ.λ.π)

5 - Τα σύγχρονα αριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ως Οπορτουνιστικές Φράξιες που κυριάρχησαν στο εσωτερικό των εθνικών κομμάτων και κατόπιν στο Κομμουνιστικό Κίνημα. ( πάνω σε αυτό, χρειάζεται ενδελεχής έρευνα και ανάλυση στη βάση τόσο της μαρξιστικής- λενινιστικής θεωρίας όσο και της ιστορίας για τις πολιτικές θέσεις και την ιστορία των κομμάτων αυτών μετά το ΄90. Βλ. ΑΚΕΛ, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π )

6 - Η αναγκαιότητα να αποτιμηθεί ιστορικά η περίοδος πριν από τη δημιουργία του ΚΚΕ - εσωτερικού, ως αποτέλεσμα εσωτερικής διάστασης απόψεων στο κομμουνιστικό κίνημα υπό την επίδραση τάσεων μέσα στο ίδιο το ΚΚΣΕ και όχι ως τοπική και κατ΄εξαίρεση παρέκληση κάποιων "πουλημένων στον εχθρό" στελεχών. ( Σημείο αιχμής το ζήτημα "Αντιμπεριαλιστικός αγώνας κατά των ΑγγλοΑμερικανών ή Αντιφασιστικός Αγώνας" ) Μεγαλύτερη αναγκαιότητα να διευκρινιστεί πως τα σύγχρονα οπορτουνιστικά κόμματα δεν είναι ακριβώς απόγονοι του κκε-εσωτερικού και της τότε διάστασης εντός του ΚΚΣΕ και κατ επέκταση των εθνικών κομμουνιστικών κομμάτων. "Υποτίθεται" πως είναι..

7 - Η κατάρα του αστού πολιτικού της αριστεράς, που πρέπει να δώσει το παρόν του και καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης, έπαιζε με το κινητό του στην πρώτη σειρά. Ελπίζουμε να κέρδισε πόντους στο παιχνίδι που έπαιζε.

8 - Γενικό πρώτο συμπέρασμα. Για να γίνεις κομμουνιστής θα πρέπει να αντέχεις να σκέφτεσαι και να ακούς τουλάχιστον πάνω από 15 λεπτά. Κάτω από 15 λεπτά θα πρέπει να αρκεστείς στο φέισμπουκ, τα μπλογκς και τον Πιτσιρίκο.

9 - Γενικό δεύτερο συμπέρασμα. Η ίδρυση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κύπρο είναι επίκαιρη και αναγκαία.

9 σχόλια:

  1. Η κυπριακή κοινωνία τζιαι οι αντιθέσεις της αξίζει να αναλυθεί πέρα που μια καρικατούρα της ελληνικής. Εκαταντήσατε εόκα, εθναρχία τζιαι βάλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To KKE εν η καρικατούρα της ελληνικής κοινωνίας; :)

      Εν ησουν δυστυχώς να δεις τον επαρχιακο μας στη Λεμεσο που εκαθετουν στην πρωτη γραμμη τζαι επαιζεν με το κινητο του ουλλην την ώρα...εγω εκαθουμουν μαζι με καποια εδονοπουλα έτσι για να ξερεις, τζαι μετα εσχολιαζαμεν, πως πλεον τα στελεχη που προκρινουνται μες το ακελ εν οπως τα μικυ μαους....με τα γυαλλιστα τους τα κοστουμια, τες λιμουζινες τους, τους επιχειρηματικους τους κυκλους, χάι κλας αριστερά...ενα ανέκδοτο...:)


      Την εοκα τζαι την εθναρχία εν την εκαταλαβα....

      Φαντασου δηλαδη το ΚΚΕ να μεν ησιεν 5% τζαι να ήσιεν 15% τί θα ελέετε...ήταν να φκαλετε τον αντικομμουνισμο σας σεριανι και εκτος κόμματος φανταζουμαι...

      Όσο για το πιο κατω που λεεις Ασερα, να προσεξεις καλυτερα την μνημη σου.

      Εγω ημουν η πρωτη που εδιαφωνησεν καποτε με την δημιουργια της ΕΡΑΣ γιατί εκρινα πως εν ηταν αμιγως κυπριακη προσπαθεια. Εγω πρωτη εμιλησα για την αναγκαιοτητα ενος κυπριακου κινηματος.

      Αν λοιπον εσεναν η εννοια σου εν οι φιλοι σου μες το ακελ, δηλαδη η ηγεσία, τζαι ο τόπος ειναι γραμμενος στα παλια σου τα παπουτσια φτανει να μεν προσβαλουμεν την Σωτηρούλαν, τουτον εν δικο σου προβλημα.

      Αν δεν καμνω λαθος τα δικα σου κοπελλουθκια εν σασμένα. Τα δικα μας, πρεπει να ζησουν με τες αποφασεις των φιλων σας...συγνωμη που θελουμε να εχουμε λογο για το καταντημα του τοπου...

      Ένα μικυ μαους εκαταντησετε..

      Όσο για το πικριλλικιν θα το γραψω στα παλια μου υποδηματα....εχουμε πιο σοβαρα πραματα να ασχοληθουμεν.

      Να στειλεις επιστολή να απαγορευτει στο ΚΚΕ να εσιει κομματικη ομαδα στην Κυπρο, γιατι μουγιαζεσαι.

      Διαγραφή
    2. Α τζαι σε αντιθεση με τα μικυ μαους που εκαταντησετε, στην εκδηλωση ηταν τζαι ενας βετεράνος του κομματος ο κυριος Δρουσιωτης 94 χρονων, λεβεντης που επολέμησε με τον Δημοκρατικο Στρατό. Εγορασεν τζαι τον β΄τομο, εν θκιαβαζει μονο αρθρο της lifo τζαι εκατσεν μετα μαζί μας τζαι εμειναμεν με το στομα ανοιχτο για την ζωντανια του τζαι την οξυνοια του μυαλου του.

      εν εισαστεν καλο παραδειγμα λοιπόν για την Κυπρο ουτε εσεις.

      ψαξε πιο καλα για το ποιος εν η καρικατουρα πλεον.

      Διαγραφή
    3. τζαι τελευταιο για να μεν σου το χρωστώ...αν ησουν τζιαμε με τουτον που εκαταντησες τζαι τουτα που λέεις, ηταν να σε πετάξουν έξω, όχι οι κκεδες που ζουν στην κυπρο τζαι οι πιο πολλοι που ζουν χρονια στον τοπο μας εν τζαι μελη του ακελ, αλλά οι κυπραίοι ακελικοι που ηρταν στην εκδηλωση. Τζαι κριμα που εν ησουν για να το εθώρουν..

      Διαγραφή
  2. Αφού υπάρχει το ΚΚΕ Κύπρου, τι θέλετε άλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί ο αυτόματος μεταφραστής δε διαβάζει τα κυπριακά;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κλασσικός αντικομμουνιστής Ασέρας...
    Το ΚΚΕ εν κόμμα της Ελλάδας που έκαμε και ΚΟΒ στην Κύπρο. Όπως έσει τζαι το ΑΚΕΛ στην Ελλάδα, Αγγλία κτλ.
    Τούτο που θέλουμε είναι Κουμμουνιστικό Κόμμα στη χώρα μας, ντόπιο, κυπριακό.
    Εσύ ίντα ζόρι τραβάς δηλαδή;

    Τζαι αφού λαλείς ότι αξίζει να αναλυθεί "Η κυπριακή κοινωνία τζιαι οι αντιθέσεις της", ίνταμπου έκαμες εσύ ή το κόμμα σου για τούτο;

    Το ΑΚΕΛ εν κόμμα με τιμημένην ιστορία, τζαι βαθκιούς δεσμούς μες την εργαθκιάν, τζαι εν πραγματικά κρίμαν να το διασύρετε με τόσον αντικουμμουνισμόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεν τα αλλοιώννεις. Η κυπριακή κοινωνία δεν είναι καρικατούρα της ελληνικής δεν λέει τίποτε για το κκε τζιαι τες θέσεις ή την δράσην του στο "οικοσύστημαν" που το εγεννησεν.

    με νευριάζουν οι αντιστοιχίες τύπου : Σύριζα / Ακελ, Καμπανελιάς/Μαυρου, τύπος Γ/Λιλλίκκας. τύπος Δ/Δήκο, ΚΚΕ/τίποτα το ανάλογον.

    Το ότι το κκε έχει κοβ καλά κάμνει. Το να ακούω κάτι υποτιθέμενους κουκουέδες να το παίζουν φωστήρες ενώ δεν έχουν καν μπει στον κόπον να κάμουν μιαν μελέτην για την κοινωνίαν μες την οποίαν έτυχεν να ζιούν ναι, νευριάζει με. Εγνώρισα τζιαι κάτι κνίτες όταν επήαμεν σε μπριγάδαν στην Νικαράγουα που στα λόγια δεν τους έπιαννεν κανένας, εξέραν τον Μαρξ τζιαι τον Λένιν πόξω τζιαι νεκατωτά, τζι εκλέφκαν μας τες σακκούλλες με τον καφέν για να καλύψουν τον στόχον τζιαι να φανούν πιο εργατικοί. Που τότες έχω μεγάλην καχυποψίαν. 500 μαρξιστές, μόνον τζιείνοιυς επέρασεν που τον νουν έτσι ιδέα. Θα μου πεις 5 άτομα εν δειγμαν; Όχι, αλλά από την στιγμήν που υπάρχουν, δεν αρκούμαι μόνον στα λόγια. Εν όπως τους μαλάκες που περιγράφεις μες το ΑΚΕΛ. Από την στιγμήν που υπάρχουν, δεν μπορείς να τους πιάννει όλους για υπόδειγμαν αριστερού απλά επειδή είναι μέλη.

    Εγώ δεν είμαι κομμουνιστής, άρα μπορώ να θκιαβάζω όσον lifo θέλω, τζιαι όχι μόνον. Μπορεί να τύχει να ακούσω τζιαι όπεραν πιλέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταρχήν στην Κυπρο, κομματικες ομαδες εχουν οι πασοκοι, οι συριζαίοι τζαι δεν ξερω αν εχουν τζαι οι νεοδημοκρατες.

    Κατά δευτερο ξερω τζαι πολλους ακελικους που μου εκαμαν μαθηματα μαρξισμου-λενινισμου και μετα εγιναν εκατομμύριουχοι απο τα κοννε τους με το ΚΚΣΕ την σοβιετία τζαι τες οφ σιορ εταιριες που εκάμαν πρωην στελεχη του ΚΚΣΕ...εν τζαι "μεγαλομετοχοι" τζαι μεγαλοστελέχη μες το κόμμα τωρά τουτοι...αμα θελεις να κρινεις να κρινεις πρωτα που το σπιτι σου...

    Επι της ουσιας, το ΚΚΕ και το ΚΚΚ όπως και το ΑΚΕΛ για τα ποιο πολλα χρονια της ιστοριας τους εβρίσκουνταν κατω που την ομπρέλλα του ΚΚΣΕ, ακολουθώντας ομως το καθενα εθνικη πορεία.

    Το γεγονος πως το ΚΚΕ εν σε μια χωρα που γεωπολιτικά μας επηρεαζει και την επηρεαζουμε καμνουν τουτες τες σχεσεις πολλα σημαντικες και μετα την πτωση του σοσιαλισμού.

    Ο δευτερος και σημαντικοτερος λογος που αυτες οι σχεσεις ειναι σημαντικες ειναι γιατι πλεον στην Ευρωπη αλλα και στην περιοχή εγιναν πρωτοβουλίες για την συσταση μιας κοινής "οργανωσης" και για συντονισμό ενος αγώνα περαν απο τα εθνικα συνορα.

    Το ακελ δεν ειναι μεσα σε αυτη την πρωτοβουλια. Ειναι δικαιωμα του και ειναι σεβαστο. Όμως αυτο δεν θα στερησει το δικαιωμα απο τον τοπο - αν καποιος κοσμος το πιστευει και το επιθυμει - να μετεχει και να προτεινει εναν αλλο δρομο αναπτυξης εκτος απο τον ευρωμονοδρομο που προκρίνει το ακελ ή που τον αστικο δρομο που προτείνει.

    Είναι γεγονος πως μεσα στο ακελ υπαρχουν κομμουνιστες, εν εξακριβωμενο, εγω εβαρεθηκα να το λεω, πως εχω επαφη με τουτους τους ανθρωπους που εν απλα φιλοι, ή μελη ή καποιοι τζαι στελεχη τζαι δεν εχω σχεδον καμια διαφορα μαζι τους στην κοσμοθεωρία μου.

    Με την πλειοψηφια του ακελ εν εχω, ουτε με την σημερινη ηγεσία που εχουν τουτον τον εντονο αντι-κομμουνισμο τζαι το δηλωνουν.

    Ουλλοι επερασαμεν απο την σοσιαλδημοκρατια για πολλα χρονια, κυριως εξαιτιας του κυπριακου αλλα τζαι γιατι τουτη ηταν η γραμμη παγκοσμια.

    Η τελευταια προσπαθεια ηταν το 2008 τζαι η προσπαθεια απετυχε. Μετα την εποχη Κικη Καζαμια εγω εδιαχωρησα πληρως την θεση μου. Εννε τωρα επειδη αθυμηθηκα το ΚΚΕ....ήταν καθαρα για τον δικο μου τοπο, για τα αδιεξοδα που εβλεπα, τζαι για το τί θεωρω εγω αναγκαιο στη σημερινη συγκυρία...

    συνεργασια με το κκε θα υπαρχει οπως θα υπαρχει τζαι με οποιον αλλο κομμα θεωρουμε πως συμφωνουμε, οπου τζαι να βρισκεται ακομα τζαι να βρισκεται στην αλασκα...χρειαζουμαστεν την μορφωση, την εμπειρια, την αλληλοβοήθεια, τον διεθνισμό. Ολοι μας...τζαι το κκε χρειαζεται την κυπρο τζαι η κυπρος χρειαζεται το κκε...ο καθενας με τα δικα του δεδομενα, αναγκες κ.λ.π...

    αλλα χρειαζεται ο διεθνισμος, και εφοσον τωρα υπαρχει φορεας, εμεις θελουμε επισημα να βοηθησουμεν τζαι αν τα καταφερουμε να ειμαστε μελος αυτου του φορεα.

    τελος, εν μπορω καθολου τον κυνισμό...ουτε τον αριστερον ουτε τον δεξιόν...

    Δεν μπορεις να στερησεις απο κανενα το δικαιωμα να διεθνοποιησει τον αγωνα του και τη συνεργασια του με κομματα του εξωτερικού είτε σαν ατομο είτε σαν οργανωμενο συνολο.

    Εν ειμαστεν εθνικιστες εμεις, εν ακολουθουμε τον εθνικο δρομο και ουτε θελουμε να ακολουθησουμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή