Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

5.4.13

Άρθρο του Χαφιέ Τσογλάνα για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Ο Χαφιές Τσογλάνα, είναι πρώην Γ.Γ του ΝΑΤΟ και νυν Εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας. ( απλά ήταν άξιος και εργατικός και πήρε τη θέση μετά από ίντερβιου )

Ο Αγωγός του Φυσικού Αερίου που θα τροφοδοτεί από την Κύπρο την Ε.Ε, αυτή η τεράστια επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής,  θα περνά μέσα από το ειρηνικό του λαρύγγι.

Εμείς το βάλαμε αυτό το τρυπάνι! Στο λαιμό μας! Ζήτω η Ευρώπη των Λαών!


Και τώρα ο Χαφιές θα μας πει τον έρωτά του για τον Νίκο και για το Φυσικό μας Αέριο...



Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για την Κύπρο



Για ακόμη μια φορά, η Ευρώπη κοιτάει την Αβυσσο. Ωστόσο, η συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Τρόικα σημαίνει πως αποφύγαμε τα χειρότερα. Θα επιβληθούν μεγάλες ζημιές για μεγάλους καταθέτες κυπριακών τραπεζών ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θα διαλυθεί. Κοιτάζοντας μπροστά, ωστόσο, η Κύπρος έχει τα μέσα όχι μόνο να επανακάμψει, αλλά και να θεραπεύσει τη μακροχρόνια διαίρεση με τη τουρκοκυπριακή πλευρά στον Βορρά του νησιού.
Το σχέδιο διάσωσης σφυρηλατήθηκε τόσο κατόπιν εσωτερικών πιέσεων που αντιμετώπισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης, όσο κι από την εξαιρετική φύση της κυπριακής τραπεζικής φούσκας: πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες υποπτεύονται πως το νησί έχει γίνει το επίκεντρο ξεπλύματος χρήματος για πολλούς ρώσους επιχειρηματίες και εταιρείες, οι οποίοι έριξαν 68 δισ. ευρώ στις τράπεζες της χώρας.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε μερικά περιουσιακά στοιχεία αξίας της Κύπρου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οικονομική σωτηρία του νησιού. Το 2011, η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Noble ανακάλυψε 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άξια αυτού του ενεργειακού πεδίου, γνωστού κι ως Αφροδίτη, υπολογίζεται στα 80 δισ. ευρώ. Εχουν αρχίσει ήδη εργασίες εξόρυξης με την παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει το 2018. Οι ειδικοί λένε πως τα αποθέματα αυτά μπορεί να παρέχουν ενέργεια στην Κύπρο για 100 χρόνια, καθώς και να αποτελέσουν μια εναλλακτική μορφή ενέργειας για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Γεωλογική Ερευνα των ΗΠΑ υπολόγισε επίσης πως η ανατολική λεκάνη, που εκτείνεται κατά μήκος του πυθμένα του Ισραήλ, της Κύπρου και του Λιβάνου, περιέχει 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, αυτά τα αποθέματα μπορούν να εξορυχθούν μόνο σε μια βάση μιας διακρατικής συνεργασίας.
Σχετικά με ενεργειακά ζητήματα, σημαντική είναι και η αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ και Κύπρου, με μια συμφωνία που υπογράφτηκε το 2010 που οροθετεί επισήμως τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της καθεμίας χώρας. Μια τέτοιου τύπου συνεργασία μπορεί να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει κι άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα καλά νέα είναι πως ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είναι ανοικτός σε μια τέτοια ατζέντα, αν και πολλά εξαρτώνται από τι πολιτικό αντίκτυπο θα έχει στον Αναστασιάδη το πακέτο διάσωσης. Ο πρόεδρος, μέλος του κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός, κέρδισε το 57% των ψήφων με ένα πρόγραμμα που υποσχόταν οικονομική ανάκαμψη ως την προτεραιότητα του. Αλλά κι η ίδια η προηγούμενη πολιτική στάση του Αναστασιάδη αφήνει υποσχέσεις αισιοδοξίας.
Το 2004 υποστήριξε ένθερμα το Σχέδιο Ανάν για την ενοποίηση του νησιού. Το σχέδιο απορρίφθηκε από τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό με ποσοστό 76%, όμως τώρα, με τον Αναστασιάδη στο τιμόνι της χώρας, ίσως ξανανοίξει ο δρόμος για έναν νέο κύκλο διαλόγου με τις δυο πλευρές του νησιού, κάτι που θα αποτελούσε μια μεγάλη πρόοδο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Μια τυχόν επίλυση της εδαφικής διένεξης στη μεγαλόνησο, θα την έβαζε ακόμη περισσότερο εντός της ΕΕ και οι οικονομικές συνέπειες θα εκτείνονταν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια ένδειξη πως πέφτει η ένταση ανάμεσα στις σχέσεις Τουρκίας κι Ελλάδας. Μια πιο βαθιά συνεργασία στην περιοχή αυτή θα παρείχε μυριάδες δυνατότητες, όπως στην περίπτωση της εκμετάλλευσης των διασυνοριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Ο Αναστασιάδης πέρασε μια «τέλεια οικονομική καταιγίδα» κατά τη διάρκεια του πρώτου του μήνα στον θώκο του, και η παρούσα κρίση είναι βέβαια πως θα κυριαρχήσει στην ατζέντα του. Ομως, πέραν από την παρούσα καταιγίδα, υπάρχει φως στον ορίζοντα κι η Κύπρος και οι γείτονες της πρέπει να το φτάσουν.


πηγή

1 σχόλιο:

  1. μικρή απορία:

    αυτοι που παραδέχονται - διότι δεν εχουν πλεον άλλη επιλογή - πως η Ε.Ε είναι μια Ιμπεριαλιστική Ένωση Κρατών, με ποιό στρατό ακριβώς θεωρούν πως θα στηρίξουν τις Ιμπεριαλιστικές τους βλέψεις και ασκήσεις;

    Εχει λεφτα η Ε.Ε να φτιάξει Ιμπεριαλιστικό Ευρωστρατό ή μήπως τον έχει έτοιμο;

    Λέω, αυτοί που μας παριστάνουν τους αντι-ΝΑΤΟ επαναστατες της φατζιής αλλα δεν ξικολλουν που την Ε.Ε, πως ακριβώς το βλέπουν το πραμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή