Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

5.4.13

Βαξεβάνηδες








Αττίλας 3 λέει. Γιατί δε λέει Ιμπεριαλισμός 3; Δεν χρησιμοποιεί ούτε αυτός "ξύλινη γλώσσα";


Πολλά λέγονται και γράφονται περί διαφθοράς. Πολιτικοί και Οικονομικοί Αναλυτές, Δημοσιογράφοι κυνηγούν το Τέρας. Ενίοτε παίρνουν και κανένα Διεθνές Βραβείο.

Κανείς δεν αναφέρει, πως το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, υφίσταται από το 90 και πέρα, ούτε πως αυτό το μοντέλο ήταν πανάκεια για όλα τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις.

Υπάρχει έστω ένας από τους φωνασκούντες, ο οποίος να κατέθεσε πρόταση για την οικονομία, στη βουλή ή σε κάποια προεκλογική περίοδο που να μην βασιζόταν στη λογική της επέκτασης και της στήριξης της ξενοδοχειακής και οικοδομικής βιομηχανίας και στην προσέλκυση επενδυτών;

Ούτε και μισός. Ακόμη και μετά την εκδήλωση των επιπτώσεων της κρίσης, στην τελευταία προεκλογική, αλλά και σήμερα, όλοι μιλάνε είτε για τη διάσωση είτε για την εξυγίανση αυτού καθαυτού του μοντέλου.

Οι λεγόμενες "φούσκες" τόσο στον οικοδομικό όσο και στον τραπεζιτικό τομέα, είναι αυτό καθαυτό το σύστημα. Πέραν αυτού είναι "συνειδητές" και από πάνω ελεγχόμενες.

Το μοντέλο "Καπιταλισμός" είναι δομημένο στις "κρίσεις" και κατόπιν στα "κουρέματα" Τέτοια κουρέματα ήταν οι δύο παγκόσμιοι πολέμοι.

Ας μην κυνηγάμε λοιπόν φαντάσματα. Ας μην υποκρινόμαστε.

Όταν λέμε πως η αριστερά - αστικοποιήθηκε - δεν εννοούμε πως έπαψε να λέει ωραία συνθήματα. Εννοούμε πως το οικονομικό μοντέλο το οποίο προώθησε κατά την τελευταία 20ετία, δεν είναι άλλο παρά το μοντέλο που προώθησαν άπαντες.
Δηλαδή το μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θα κάνει καταστροφικούς κύκλους, όσο εμείς θα αναλωνόμαστε σε έρευνες, κόντρες, αλληλοφαγώματα και φιλολογίες.

Σόρυ, αλλά δεν πρόκειται να διαδώσω κανένα ερευνητή " Βαξεβάνη" - Ελλαδίτη ή Κύπριο.




μια ευγενική προσφορά του salot sor στο μπλογκ

5 σχόλια:

  1. Δεν διαφωνώ σε κανένα ιώτα ούτε ακόμα και με τις τελείες.

    Εισηγούμαι όμως ένα πρακτικό μέτρο που σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα στη ρίζα, αλλά είναι προς την ορθή κατεύθυνση: Τη σύσταση κίνησης απεγκλωβισμού από το ευρώ, επάνοδο στη λίρα και επανάκτηση της ακεραιότητας του κράτους. Πιστεύω ότι η κοινωνία είναι ώριμη για κάτι τέτοιο. Η κίνηση αυτή να αρχίσει σαν κίνηση αλλά να επεκταθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση χρειάζεται για να διεκδικήσει κάτι τέτοιο περιλαμβανομένου σύστασης ενός καινούργιου κόμματος αφού τα κόμματα μας, περιλαμβανομένου του ΑΚΕΛ είναι πλέον ανίκανα να παράξουν τις αναγκαίες αντιστάσεις που χρειάζεται ο τόπος σε περιβάλλον στυγνού και επιθετικού καπιταλιστικού περιβάλλοντος. Αν δεν το κάνουμε εμείς δεν υπάρχει κανείς άλλος που θα το κάνει. Το καρκίνωμα των διαπλεκόμενων συμφερόντων έχει φτάσει στο κόκκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανάκτηση της ακεραιότητας του κρατους - που προσωπικά αδιαφορώ κιόλας για το κράτος μας, αλλά δυστυχώς η λεγόμενη ακεραιότητα καθορίζει και τα πλαίσια για επανάκτηση των βάσεων μιας οικονομικής ανεξαρτησίας - δεν μπορεί να επιτευχθεί εντός της Ε.Ε.

      Ας το πάρουμε χαμπάρι, πως το ζήτημα δεν είναι ο σχεδιασμός κανενός νομίσματος, ούτε η αξία ενός νομίσματος. Αλλά είναι ο σχεδιασμός της οικονομίας και οι παραγωγικές σχέσεις.

      Παραμονή στην Ε.Ε και έξοδος από το ευρώ, είναι μια τρύπα στο νερό.
      Αν ακολουθήσουμε αυτό το σύνθημα, θα χάσουμε. Εικάζω πως έχουν επαρκή επιχηρήματα να αποδείξουν πως είναι πιο συμφέρουσα η παραμονή στο Ευρώ, εφόσον δεν θα υπαρχει αποδεσμευση από την Ε.Ε.

      Δεν κατανοώ λοιπόν αυτή τη λογική μέρους της αριστεράς και την θεωρώ στημένη εκ των προτέρων και επιλογή ( ξανά) μιας πολιτικής ήττας με ρητορική αντίστασης.

      Το μαχαίρι πρέπει να μπει στο κόκκαλο.

      Λέγαμε τώρα με κάποιους φίλους κάπου αλλού, πως μαρξιστες οικονομολόγοι αλλά και αναρχικοί, προειδοποιούσαν από τη δεκαετία του 80 για τη σημερινή κρίση.

      Επιτέλους μια φορά πρέπει να ακούσουμε, εστω και τόσο καθυστερημένα.

      Όχι άλλο φιλελεύθερο κάρβουνο!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαι σίγουρος αν το έβαλα καλά. Πουθενά τίποτε δεν είπα για την Ε.Ε.

      Αντίθετα είπα "ένα πρακτικό μέτρο που σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα στη ρίζα" και "Η κίνηση αυτή να αρχίσει σαν κίνηση αλλά να επεκταθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση" άρα ότι λες δεν είναι εκτός της δικής μου σφαίρας.

      Είμαι και εξακολουθώ να είμαι από αυτούς που ποτέ δεν πίστεψαν "στα χρυσά κουτάλια" της Ε.Ε. Ούτε και στο γνωστό "να λύσουμε το κυπριακό πρώτα". Ούτε ακόμα όταν η αριστερά συναινούσε.

      Είμαι όμως από αυτούς που τους αρέσουν τα πρακτικά μέτρα. Και βλέπω την επάνοδο στη λίρα ένα πολύ ουσιαστικό και καθοριστικό βήμα προς τον Απεγκλωβισμό. Ακόμα και η δεξιά το σκέφτεται (σίγουρα όχι για τους ίδιους λόγους). Τι περιμένουμε! Την ρουφήχτρα να μας καταπιεί πρώτα;

      Διαγραφή
  2. poly sost i prota na apotrepsoyme ti eisboli tis 15 martioy otan ta mas feroyn to deftero ebro 20 i30 tis ekato pio ftino diladi lira poy ta ellexi imerkel exo polla na po til 99400743

    ΑπάντησηΔιαγραφή