Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

11.12.12

Ε.Ε και ΗΠΑ ετοιμάζονται για επέμβαση στο Μάλι

...τις στρατιωτικές αποστολές θα συνοδεύει το τρίο στούτσες που παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης....όσο για μας "δεν είναι αυτή την ευρώπη που ονειρευτήκαμε... ονειρευτήκαμε μια ευρώπη όπως την γνωρίσαμε, δηλαδή μια ευρώπη, όπου δεν θα μαθαίνουμε τίποτα παρεκτός θα ζούμε αιωνίως στη νιρβάνα του μηνιαίου μας πατριωτικού ημερομισθίου, ώστε ανενόχλητα να γράφουμε το προσωπικό μας παραμύθι, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε, σαν παλιανθρώποι που γράφουν ωραία αυτο-αναφορικά και εγωπαθή παραμύθια για το υπερεγώ τους και τίποτα περισσότερο. δεν γαμιέται και το Μάλι και το σύμπαν όλο..."



Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ και την  Ευρώπη για μια στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι αναφέρει ο ξένος τύπος .
 Έτσι, σύμφωνα με το  Associated Press η Γαλλία έχει στείλει ήδη  δύο  UAV στην περιοχή του Μάλι  από τις γαλλικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, καθώς και έχει μισθώσει ιδιωτική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην Αφρική να ελέγχει την "κατάσταση ασφαλείας" στο Μάλι καθημερινώς  από  αέρος.
Επίσης υπάρχει ήδη  η συνδρομή  μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στον έλεγχο της κατάστασης στο Μάλι.  Εκπρόσωποι της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) με προεξάρχουσα την Νιγηρία , εξέφρασαν την ετοιμότητα τους  να παράσχουν  απο 600  έως 3.200 στρατιώτες, εάν χρηματοδοτηθούν από τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς.
 H ΕΕ είναι έτοιμη να στείλει 200 στρατιωτικούς συμβούλους στη χώρα (και τον ίδιο αριθμό ανθρώπων για την προστασία τους), και για τον έλεγχο της χώρας σε ενδεχόμενη "ειρηνευτική επιχείρηση" περίπου  6.000 στρατιώτες .
Στο  Μάλι και στην πόλη  Σαχέλ βρίσκεται  και ο ειδικός αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου Stephen O'Brien που  δήλωσε ότι η Βρετανία εξετάζει όλες τις επιλογές για την τρομοκρατική απειλή που υπάρχει από την διαμορφωθείσα κατάσταση στο Μάλι.
Η απόφαση για την αποστολή συμβούλων και η ασφάλεια μπορούν να ληφθούν μετά τα  μέσα Νοεμβρίου σύμφωνα με τον Βρετανό αξιωματούχο.



 Ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον συζήτησε κατά την διάρκεια του ταξιδιού της στην Αλγερία (χώρας που συνορεύει με το Μάλι) την πιθανότητα μιας  στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Μαλί.  Η Κλίντον  από το ταξίδι της  έμεινε  ευχαριστημένη και ανέφερε ότι η Αλγερία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συνεργαστούν από κοινού στον αμυντικό τομέα.

Η Washington Post είχε  μια λεπτομερή έρευνα σχετικά με την βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Τζιμπουτί. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν  στο άμεσο μέλλον να ξοδέψουν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπτύξουν  τη βάση αυτή  αρχίζοντας  από το φωτισμό του διαδρόμου απογείωσης –προσγείωσης , την  κατασκευή πρόσθετων υπόστεγων για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την κατασκευή νέων αποθηκών βομβών και πυραύλων και την επέκταση του  στρατοπέδου στην βάση αυτή.
Το  Τζιμπουτί θα αποτελέσει την  δεύτερη μεγαλύτερη βάση  μετά την αμερικανική βάση των UAV στο Αγγανιστάν , αν και οι χειριστές αυτών των ιπτάμενων αεροσκαφών θα συνεχίσουν  να βρίσκονται  στα κέντρα ελέγχου τους στις ΗΠΑ.
 Αυτή τη στιγμή, από την  βάση στο Τζιμπουτί πραγματοποιούνται 16 εξόδοι όλο το 24ωρο   από οχτώ UAV των αμερικανών  που έχουν στόχους  εκτός του Μάλι, την Υεμένη την Σομαλία αλλά και το Σουδάν με δυνατότητα επέμβασης όπου «καταστεί» αναγκαίο .
Για το υπάρχον προσωπικό των 3.200 ατόμων που βρίσκονται ήδη  στην αμερικανική βάση στο Τζιμπουτί προβλέπεται ενίσχυση  800 στρατιωτικών  των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Υπογραμμίζεται ότι το Μάλι  συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πτωχότερες χώρες του κόσμου, καθώς το 65% περίπου της συνολικής του έκτασης καταλαμβάνεται από την έρημο Σαχάρα.
Η οικονομία της χώρας είναι εύθραυστη, καθώς στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακιού και εξαρτάται από την τιμή του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
Η οικονομία "υποβοηθείται", επίσης, και από την εξόρυξη χρυσού στις πλούσιες σε αυτό περιοχές Κάγιο (Kayo) και Σικάσσο (Sicasso).
 Το ΑΕΠ ανήλθε στα 14,5 εκ. δολάρια (υπολογισμός) για το 2008, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι της τάξης των 1.200 δολαρίων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι αφρικανική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, το οποίο εξελίσσεται σε «καταφύγιο τρομοκρατών», μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάστημα «λίγων εβδομάδων».

«Είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων, όχι μηνών, εβδομάδων» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, υπενθυμίζοντας τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή που έχει δοθεί στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για μία τέτοια επέμβαση.

«Υπάρχει απόφαση των Ηνωμένων Εθνών η οποία πρέπει να τηρηθεί» υπενθύμισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξουσιοδότησε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής να οργανωθούν για την πραγματοποίηση επέμβασης, με στόχο την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Μάλι. Έχουν διάστημα 45 ημερών για να το πράξουν, πρέπει να κάνουν σχεδιασμό... το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να επαναδιατυπώσει ότι υποστηρίζει την επέμβαση».

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, «βοηθά στον σχεδιασμό» και «παρέχει σε επιμελητειακό επίπεδο ό,τι πρέπει να προσφέρει» αλλά «δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις».

«Σήμερα, το Σάχελ μετατρέπεται σε καταφύγιο τρομοκρατών. Από την άνοιξη, οργανώσεις, αντάρτες, φονταμενταλιστές, έμποροι όπλων, ναρκωτικών, ανθρώπων» έχουν χωρίσει στα δύο το Μάλι». «Από την εδαφική ακεραιότητα του Μάλι εξαρτάται η ασφάλεια της Ευρώπης» είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου