Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

17.11.12

2060

Σε χθεσινές του δηλώσεις στην πρωϊνή εκπομπή του ΡΙΚ, ο γ.γ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε πως οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι απαράδεκτες όχι μόνο για το άμεσο μέλλον της κυπριακής οικονομίας αλλά και μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της τρόικας μέχρι το 2060 το Κυπριακό Κράτος δεν θα καταβάλλει ούτε μισό σεντ στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της τρόικας για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη όπου το 2060 ο συντελεστής εισφορών των κρατών θα ανέρχεται στο 4,5%.

2060! Το ακούσατε καθαρά;..

Από την άλλη εδώ και μια βδομάδα περίπου, η Κεντρική Τράπεζα διαδίδει μέσω των ΜΜΕ πως το χρέος μας είναι βιώσιμο...το χρέος είναι βιώσιμο...το χρέος είναι βιώσιμο...

Εν τζαι θέλουμε παπά να μας πει, τί σημαίνει η επαναλαμβανόμενη αυτή είδηση...

Ιδιαίτερα όταν αυτή η είδηση, συνοδεύεται από την προκρινόμενη πολιτική για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Μάλιστα η εικόνα για την οικονομία εκτείνεται από τη μια ως το 2013 - βιώσιμο χρέος και δάνειο από τρίτη χώρα για κάλυψη των δημοσίων αναγκών ως το τέλος του ΄13 - και από την άλλη εκτείνεται ως το 2060...

Δεν πρόκειται για διγλωσσία.

Πρόκειται για τη λεγόμενη σπουδαία συμβιβαστική πολιτική που ενδεχομένως θα ακολουθήσει η κυπριακή κυβέρνηση δηλαδή, τη διάσωση των τραπεζών με διαρθρωτικά μέτρα, την επιβολή περικοπών με την κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς μνημόνιο και την πρόσδεση της κυπριακής οικονομίας στο καράβι που βουλιάζει και που λέγεται ευρωζώνη.

Προφάνως η Κεντρική Τράπεζα με τα απανωτά της μηνύματα για τη βιωσιμότητα του χρέους, προετοιμάζει το έδαφος τόσο για την αποδοχή εκ μέρους των εργαζομένων των  επερχόμενων περικοπών ( για χάρη των τραπεζών ) όσο και για τις δεσμεύσεις της απέναντι στα ευρωπαϊκά μονοπωλιακά κέντρα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Εξάλλου και η οικονομική πολιτική του υποψηφίου της αριστεράς Σταύρου Μαλά αυτό το μέλλον υπόσχεται στους ψηφοφόρους. Πράγμα που μας αναγκάζει να υποθέσουμε, πως η διάσταση απόψεων μέσα στο ακέλ αφορά την διαφορετική εκτίμηση για την πορεία της αριστεράς σε βάθος χρόνου, και όχι απλά την υπογραφή ή τη μή υπογραφή ενός μνημονίου.

Εν ολίγοις: το να μην υπογράψουμε μνημόνιο είναι ο πρόλογος. Το κυρίως θέμα είναι το αίτημα απεγκλωβισμού της κυπριακής οικονομίας από την ε.ε και την ευρωζώνη.

Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται πως η δεξιά πτέρυγα του κόμματος διατηρεί το προβάδισμα στις αποφάσεις του ακελ για τις σχέσεις της χώρας μας με την ε.ε.

Όπως πάντα, θα δούμε...
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου