Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

22.10.12

Η Πολεμική Προσευχή - Μαρκ Τουέιν





«Ω Κύριε, Θεέ μας, βοήθησέ μας να σκίσουμε τους στρατιώτες τους σε ματωμένα κομμάτια με τα βόλια μας, βοήθησέ μας να σκεπάσουμε τους χαμογελαστούς τους αγρούς με τις χλωμές μορφές των σκοτωμένων πατριωτών τους, βοήθησέ μας να πνίξουμε την βροντή των όπλων με τις κραυγές των πληγωμένων τους, να σφαδάζουν στον πόνο, βοήθησέ μας να ξεπαστρέψουμε τα ταπεινά τους σπίτια με μια λαίλαπα φωτιάς, βοήθησέ μας να συντρίψουμε τις καρδιές των άκακων γυναικών τους με ανείπωτη θλίψη, βοήθησέ μας να τους κάνουμε άστεγους, με τα μικρά τους παιδιά να περιπλανιούνται χωρίς φίλους στις ερημιές της ξεκληρισμένης τους πατρίδας, με κουρέλια και πείνα και δίψα, έρμαια του πύρινου ήλιου το καλοκαίρι και των παγωμένων ανέμων το χειμώνα, τσακισμένοι στο πνεύμα, αποκαμωμένοι απ’ την οδύνη, να Σ’ εκλιπαρούν για το καταφύγιο του τάφου και να τους τ’ αρνείσαι - για χάρη μας που Σε λατρεύουμε, Κύριε, διάλυσε τις ελπίδες τους, μάρανε τις ζωές τους, μάκρυνε τον πικρό τους ξενιτεμό, κάνε βαριά τα βήματά τους, πότισε το δρόμο τους με τα δάκρυά τους, λέκιασε το άσπρο χιόνι με το αίμα των πληγωμένων τους ποδιών! Το ζητάμε, στο πνεύμα της αγάπης, από Αυτόν που είναι η Πηγή της Αγάπης, και που είναι πάντα πιστός, προσφυγή και φίλος όλων αυτών που πονούν και ζητούν την βοήθειά Του με ταπεινές και μετανιωμένες καρδιές.

 ΑΜΗΝ».



 Η κριτική του ιμπεριαλισμού

Δεν υποστήριζαν όλοι οι διανοούμενοι του δυτικού κόσμου την αποικιοκρατία. Ο Αμερικανός λογοτέχνης Μαρκ Τουέιν, θέλοντας να στηλιτεύσει την ιμπεριαλιστική πολιτική της χώρας του, η οποία επιτέθηκε το 1899 στις Φιλιππίνες, δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο με τον τίτλο "Η πολεμική προσευχή" (The War Prayer). Στο κείμενο αυτό περιγράφει μια ομαδική δέηση στην εκκλησία υπέρ της επιτυχίας του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο κατά των Φιλιππίνων αλλά με παράδοξο τρόπο: υποτίθεται ότι ένας αγγελιαφόρος του Θεού επισκέπτεται αόρατος την εκκλησία, διαβάζει τις κρυφές σκέψεις των δεομένων και τις καταγράφει αντί της φανερής προσευχής.

Frederick Anderson, A Pen Warmed Up in Hell : Mark Twain in Protest

1 σχόλιο: