Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

13.9.12

Θα συναντηθεί τελικά με την Κριστίν Λαγκάρντ ο πρόεδρος Χριστόφιας, η διευθύντρια του ΔΝΤ φθάνει απόψε στην Κύπρο


Ο πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο το προσεχές διήμερο, για τις άτυπες Συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των «17» της Ευρωζώνης.
Την πραγματοποίηση της συνάντησης επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα συζητήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τους κοινωνικούς εταίρους και μετά θα το θέσει ενώπιον της Τρόικας.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι η πρόταση να τεθούν οι τράπεζες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ανακεφαλαιοποίησή τους να γίνεται με δικά της μέσα, θα τεθεί σε γεύμα εργασίας με τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

πηγή: ΡΙΚ


Συμβιβασμοί πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων

Τη διεύρυνση των διαχειριστικών μέτρων για τη διάσωση των μεγάλων επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, με ταυτόχρονη κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, δρομολογούν εν μέσω ανταγωνισμών οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και οι μηχανισμοί της λυκοσυμμαχίας.
Μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, πρότεινε την παραπέρα «πολιτική ενοποίηση» της ΕΕ με στόχο την θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων. Υποστήριξε ότι τα κράτη - μέλη «θα πρέπει να κινηθούν στη μετεξέλιξη της ΕΕ προς μία ομοσπονδία εθνικών κρατών με τροποποίηση των συνθηκών της για την ολοκλήρωση της νομισματικής της ένωσης». Ανέφερε ότι «η δημιουργία αυτής της ομοσπονδίας θα απαιτήσει τελικά μία νέα συνθήκη», που όπως σημείωσε θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2014, ώστε να οδηγήσει «σε βαθιά και γνήσια οικονομική και νομισματική ένωση».
Περιγράφοντας την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ, ο Μ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στην πλήρη εφαρμογή της εκχώρησης αρμοδιοτήτων των κρατών - μελών στην Κομισιόν, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την επιβολή μιας μόνιμης πανευρωπαϊκής λιτότητας και την προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Ο ίδιος παρουσίασε και τις προτάσεις της Κομισιόν για την «Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση», όπου η ΕΚΤ, όπως ανέφερε, «πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην εποπτεία όλων των τραπεζών στην Ευρωζώνη». Οπως είπε «η Επιτροπή κάνει νομοθετικές προτάσεις για έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών με κεντρικό ρόλο για την ΕΚΤ». Βάσει του σχεδίου, η ΕΚΤ θα ελέγχει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης και άλλων χωρών της ΕΕ που θα συμφωνήσουν να τεθούν σε καθεστώς εποπτείας.
Προσφέροντας στήριγμα στην ελληνική κυβέρνηση και εξαπολύοντας απειλές προς τα λαϊκά στρώματα, ο Μ. Μπαρόζο κάλεσε την Ελλάδα «να ξεπεράσει τους δισταγμούς της για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να γλιτώσει τη χρεοκοπία» και ισχυρίστηκε ότι αν «η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, πρέπει, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Ριζοσπάστης, 13/9/2012, σ.2

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Αλληλοκαρφώνονται για το μείγμα της διαχείρισης
Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ρόλο τους
Στο απόγειό τους βρέθηκαν αυτές τις μέρες στη Βουλή ο αποπροσανατολισμός και οι αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον δήθεν «φιλολαϊκό» ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τράπεζες στον καπιταλισμό, αν αλλάξει το μείγμα διαχείρισης. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο εισηγητής του κόμματος, Ε. Τσακαλώτος, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί μέσω της ανακεφαλαιοποίησης δε φρόντισε να εξασφαλίσει και τον «κοινωνικό απολογισμό των τραπεζών».
Είπε συγκεκριμένα: «Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακριβώς επειδή οι τράπεζες είναι μεγάλες και δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χρεοκοπήσουν, χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική λογοδοσία. Χρειάζεται η κοινωνία να έχει λόγο για τις τράπεζες οι οποίες όλο και περισσότερο σε μια αντίληψη που ενδιαφέρεται για την πραγματική οικονομία θα έπρεπε να έχουν το χαρακτήρα της κοινής ωφέλειας».
Σε άλλο σημείο είπε: «Και αν δεν θέλει (σ.σ. η κυβέρνηση) περισσότερη κοινωνική λογοδοσία με τους δικούς μας όρους, εκτός από το επιχειρησιακό σχέδιο, δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να έχουν μια υποχρέωση, να έχουν έναν κοινωνικό απολογισμό, τι έκαναν τα χρήματα σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια και τον κόσμο που υποφέρει κάτω από αυτό το μεγάλο βάρος; Τι θα μπορούν να κάνουν σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι θα μπορούσαν να κάνουν οι τράπεζες σε σχέση με την κοινωνική αλληλεγγύη;».
Στη συζήτηση παρενέβη εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Από πού και ως πού οι τράπεζες θα παίξουν ρόλο κοινωνικής αλληλεγγύης; Δηλαδή, μέσω των καλών και ηθικών τραπεζών θα λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα;
Τι λέτε στο λαό; "Παλέψτε να έρθουμε εμείς στην κυβέρνηση, να κάνουμε ηθικές τράπεζες για να σας λύσουμε τα προβλήματα". Δηλαδή, το στεγαστικό πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας θα λυθεί μέσα από "ηθικά" δάνεια που θα δίνουν οι τράπεζες και τους έχουν δεσμευμένους για 30 και 40 χρόνια; Το πρόβλημα της Υγείας, της Παιδείας θα λυθεί μέσα από τη δανειοδότηση και την ευκολία για να πάρεις καταναλωτικά δάνεια, διακοποδάνεια, δάνεια για την Υγεία, την Παιδεία, για να μπορέσουν οι λαϊκές οικογένειες να λύσουν τα προβλήματά τους; Αυτό είναι το ζήτημα;
Είναι ποτέ δυνατόν οι τράπεζες να αποκτήσουν αγγελικό χαρακτήρα, όταν είναι θεσμοί κατεξοχήν κυρίαρχοι του καπιταλιστικού συστήματος, του εκμεταλλευτικού χαρακτήρα και κατεξοχήν κερδοσκοπικοί οργανισμοί;».
Κόντρες στη σοσιαλδημοκρατία
Η παρέμβαση του Ε. Τσακαλώτου προκάλεσε τριβές στο εσωτερικό της σοσιαλδημοκρατίας, όπου διαγκωνίζονται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας όμως για το μείγμα της διαχείρισης στο πλαίσιο του αστικού συστήματος.
Παίρνοντας το λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδηςπροσπάθησε να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα ως προς το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση του κινήματος, κάνοντας λόγο για«βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων» και «οικοδόμηση ενός κράτους ευημερίας».
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσαν για κρατικοποίηση των τραπεζών, είπε: «Ακούω τοποθετήσεις συναδέλφων που ζητούν την πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών σε συνθήκες καπιταλισμού. Και θέτω ένα ερώτημα: Αυτό γίνεται στο όνομα μιας "αριστεροσύνης", μιας προοδευτικότητας; Αν λάβουμε υπόψη, όμως, ότι κρατικοποιήσεις τραπεζών έγιναν στη Μέκκα του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αγγλία, τότε είναι μάλλον δύσκολο να χαρακτηριστεί αριστερή επιλογή αυτή, εκτός αν κάποιος θέλει να χαρακτηρίσει τον Μπους αριστερό. Είναι δικαίωμά του, αλλά το βρίσκω λίγο δύσκολο».
Στο ίδιο πνεύμα, αναρωτήθηκε: «Μια κρατική τράπεζα που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή λειτουργεί σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομίας, που σημαίνει ότι θέλει να έχει κέρδη, θα ακολουθήσει άλλη στάση από μια ιδιωτική τράπεζα;».
Σχολιάζοντας τις εγκωμιαστικές για τη σοσιαλδημοκρατία αναφορές του Φ. Σαχινίδη, σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η σοσιαλδημοκρατία εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες παίζει ουσιαστικό ρόλο στήριξης της αναπαραγωγής του καπιταλισμού και ενισχύει τον αποπροσανατολισμό, ώστε να προωθούνται τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Η εμπειρία, κατέληξε, έχει αποδείξει ότι δύο δρόμοι ανάπτυξης υπάρχουν: Ο δρόμος των μονοπωλίων και των συμφερόντων τους ή ο δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Τρίτος δρόμος στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει, είπε.

Ενισχύεται ο αντιδραστικός θεσμός των ευρωκομμάτων
Η Κομισιόν υιοθέτησε χτες νέες ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία τους
Νέες ρυθμίσεις που αφορούν στο καθεστώς χρηματοδότησης των λεγόμενων Ευρωπαϊκών κομμάτων και των πολιτικών τους ιδρυμάτων, υιοθέτησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να ενισχύσει τον αντιδραστικό θεσμό. Τα ευρωπαϊκά κόμματα είναι υποχρεωμένα να υπηρετούν την πολιτική και ιδεολογία της αστικής τάξης, να στηρίζουν την ΕΕ και να ενσωματώνουν τις εργατικές - λαϊκές μάζες στην πολιτική, στους στόχους και τις επιδιώξεις της, οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές.
Αναγνωρίζουν στην ΕΕ το απόλυτο δικαίωμα να πιστοποιεί τη «νομιμότητά» τους και τη συμμόρφωσή τους με τις ευρωενωσιακές αξίες και τις ιδεολογικοπολιτικές της κατευθύνσεις. Ετσι, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν στο Ευρωκοινοβούλιο το πολιτικό πρόγραμμα και το καταστατικό τους για έλεγχο, καθώς και κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους, αλλιώς η χρηματοδότησή τους διακόπτεται. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει για το 2012, 31 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των ευρωκομμάτων.
Με το πρόσχημα της «διαφάνειας», επιβάλλεται η δημοσίευση των ονομάτων όσων συνεισφέρουν οικονομικά, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για δημιουργία κρατικοδίαιτων και εξαρτημένων από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό κομμάτων, αφού απαγορεύονται οι λεγόμενοι «ίδιοι πόροι», δηλαδή εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης, να ξεπερνάνε το 40% του προϋπολογισμού τους.
Οι προβλέψεις αυτές έχουν ανοίξει ήδη το δρόμο για τη λήψη παρόμοιων μέτρων σε εθνικό επίπεδο, σε βάρος των επαναστατικών κομμάτων και στη χώρα μας, σε βάρος του ΚΚΕ.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Κομισιόν υιοθέτησε χτες έκθεση με την οποία προωθείται η δημιουργία ενός ενιαίου νομικού και φορολογικού καθεστώτος για τα ευρωπαϊκά κόμματα και τα πολιτικά ιδρύματά τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων η έκθεση προβλέπει την οργανωτική σύγκλιση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, κοινό πολιτικό, νομικό και φορολογικό καθεστώς, βάσει του δικαίου της ΕΕ, αύξηση του σημερινού ανώτατου ορίου των 12.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ για δωρεές κατ' έτος ανά δωρητή, σε συνδυασμό με την απαίτηση για αποκάλυψη της ταυτότητας των δωρητών για ποσά άνω των 1.000 ευρώ ανά έτος κ.ά.

Ριζοσπάστης, 13/9/2012, σ.6

3 σχόλια:

  1. Σύγχρονο Πολιτικό Λεξικό: Όποιος δεν επιθυμεί τα "ανθρώπινα δάνεια" και τον "κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών" ενόσω οι μισθοί και οι όροι εργασίας εξαφανίζονται από το τραπέζι και το ποσοστό των ανέργων αυξανεται ραγδαία...λέγεται αριστεριστής.

    Αριστεριστής επίσης λέγεται αυτός που δεν βλέπει στην ΕΚΤ την Νέα Διεθνή για την ανατροπή και το σοσιαλισμό.

    Α ναι, αριστεριστής ειναι επίσης οποιος δεν τα παίρνει από την Ε.Ε ως ευρωκόμμα υπογράφοντας καταστατικά καταλληλότητας κόμματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εν τελει μένουμε στο ζήτημα της διαχείρισης...και πως την θέλετε εσεις αγαπητέ αριστερέ αυτή τη διαχείριση; Την θέλετε ως "καθεστωτικός" ή μήπως τη θέλετε ως "ριζοσπάστης";

    Εαν την θέλετε ως καθεστωτικός θα αρκεστείτε στη πολιτική διαχείριση.

    Εαν την θέλετε ως ριζοσπαστης θα πάρετε το Κεφάλαιο του Μαρξ και θα το κάνετε κωλόχαρτο του Κέυνς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης. Δεν γνωρίζω ποιός θα βάλει την υπογραφή του κάτω από το μνημονιο δηλαδη στη δανειακή συμφωνία. Οποιος κι αν είναι ας υπογράψει και την συνομοσπονδία να το τελειώνουμε...μην μας βασανιζετε και μην μας ταλαιπωρείτε άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή