Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

12.8.12

Σε εξέλιξη ο διπλωματικός πόλεμος παράλληλα με τις συγκρούσεις

Διεθνή σύνοδο διοργάνωσε το Ιράν, «απαντάει» με σύνοδο η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι των δυτικών ιμπεριαλιστών, ενώ οι ΗΠΑ    επιβάλλουν νέες κυρώσεις


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις όσον αφορά τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για τη Συρία, που θα ανοίξουν το δρόμο για ανοιχτή επέμβαση στη χώρα, ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ και των ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης συνεχίζονται, εντείνοντας την αιματοχυσία. Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται μετά την ανακοίνωση παροχής βοήθειας από τη CIA προς τους «αντικαθεστωτικούς», τους οποίους στηρίζουν από την αρχή των συγκρούσεων.
Σφίγγουν τον κλοιό οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ την Παρασκευή προχώρησαν και σε μία «συμβολική» όπως χαρακτηρίστηκε κίνηση κυρώσεων, εναντίον της κρατικής συριακής πετρελαϊκής εταιρείας «Sytrol», λόγω των εμπορικών σχέσεων που διατηρεί με το Ιράν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Πάτρικ Βεντρέλ. Η απόφαση σημειώνει όπως υποστήριξε ο Π. Βετρέλ, την «ανησυχία» των ΗΠΑ για τις σχέσεις Συρίας - Ιράν, λέγοντας ότι αυτού του είδους οι εμπορικές σχέσεις, επιτρέπουν στην Τεχεράνη «να συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να παρέχει πόρους στην κυβέρνηση της Συρίας για να επιβάλει καταστολή στον ίδιο της το λαό». Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για σχετικά θέματα του υπουργείου Οικονομικών, Ντέιβιντ Κοέν, και στη «Χεζμπολάχ», για την «ευρεία στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση Ασαντ», σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για «τρομοκρατική οργάνωση της οποίας η παρουσία αποσταθεροποιεί την περιοχή».
Η ανακοίνωση των κυρώσεων, που περισσότερο έχουν στόχο να σφίξει ο κλοιός γύρω από το Ιράν και να ασκηθούν πιέσεις σε επίπεδο εντυπώσεων, έγιναν την Παρασκευή, ενόψει της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, με στόχο να οργανωθεί ένα κοινό «πλαίσιο επιχειρησιακής τακτικής», αναφορικά με τη Συρία, με τη συμμετοχή Τούρκων και σύρων, που θα οδηγήσουν σε μία «δημοκρατική μετάβαση», μετά την επιδιωκόμενη ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Χ. Κλίντον στην Κωνσταντινούπολη επρόκειτο να ανακοινώσει επιπλέον «ανθρωπιστική βοήθεια» 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία επί της ουσίας θα έχει τελικούς αποδέκτες τους «αντικαθεστωτικούς», των οποίων η υποστήριξη αποτέλεσε και τον κορμό των συνομιλιών της στην Τουρκία.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι δεν εξοπλίζουν τους ενόπλους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ωστόσο αναδεικνύεται σε «κοινό μυστικό», ότι οι «αντικαθεστωτικοί» προμηθεύονται όπλα, από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και άλλες χώρες, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Διεθνής σύνοδος στην Τεχεράνη

Καθώς ο διπλωματικός πόλεμος κλιμακώνεται, ενεργό ρόλο δείχνει να αναζητά το Ιράν, ως διαμεσολαβητής, που την περασμένη Πέμπτη διοργάνωσε Σύνοδο στην οποία πήραν μέρος 28 χώρες, σε επίπεδο πρεσβευτών και κάποιων υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την κατάσταση στη Συρία. Η Σύνοδος στην οποία συμμετείχαν οι Ρωσία ( η οποία έχει άμεσα συμφέροντα στην περιοχή με στρατιωτική βάση στην Ταρτούς), Κίνα, Λευκορωσία, Μαυριτανία, Ινδονησία, Κιργιστάν, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, Μπενίν, Σρι Λάνκα, Εκουαδόρ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αλγερία, Ζιμπάμπουε, Ομάν, Βενεζουέλα, Τατζικιστάν, Ινδία, Καζαχστάν, Αρμενία, Νικαράγουα, Κούβα, Σουδάν, Ιορδανία, Τυνησία, Παλαιστίνη, κατέληξε σε κοινή δήλωση, που προβάλλει τη λύση του εθνικού διαλόγου, χωρίς καμία έξωθεν παρέμβαση.
Στο κείμενο τονίστηκε ο «σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, όσον αφορά την αποφυγή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, παράλληλα με το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους», η απαίτηση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, καθώς και η οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια στις ένοπλες ομάδες, προειδοποιώντας για αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο η Σύνοδος υπογράμμισε «τις σοβαρές ανησυχίες» που εκφράζονται σχετικά με την είσοδο στις τάξεις των ενόπλων της «αντιπολίτευσης» γνωστών «τρομοκρατικών ομάδων και σεχτών», που απειλούν με διάχυση της «τρομοκρατίας» και ανυπολόγιστες συνέπειες. Η «απάντηση» αναμένεται να δοθεί από την προγραμματισμένη σύνοδο των χωρών που υποστηρίζουν τους ενόπλους της αντιπολίτευσης, στη Σαουδική Αραβία και απαιτούν αποχώρηση του Μπ. Ασαντ.

Πιέζει και ο ΟΗΕ

Ρόλο υποστήριξης των ιμπεριαλιστικών κέντρων έχει επιλέξει από την πλευρά του ο ΟΗΕ, με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν, να πιέζει στη λήψη αποφάσεων για ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, προειδοποιώντας για «εμφύλια σύρραξη μακράς διάρκειας», ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα «να εργαστεί για τον τερματισμό της κρίσης», απευθυνόμενος εμμέσως προς τη Ρωσία και την Κίνα, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Ασφαλείας, στο τέλος Αυγούστου, που θα επιχειρήσει να επιβάλει κυρώσεις και να ανοίξει το δρόμο για την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητείται και ο αντικαταστάτης του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, με επικρατέστερο για τη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αλγερινό διπλωμάτη Λακχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα των Πρεσβυτέρων, σημειώνει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι χώρες της περιοχής πρέπει να ενωθούν για να συμβάλουν στην πολιτική μετάβαση το συντομότερο δυνατόν».
Παράλληλα με την ανταλλαγή χαρακτηρισμών και τις μεθοδεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε διπλωματικό επίπεδο, στη Συρία συνεχίζεται η αιματοχυσία, με επίκεντρο των συγκρούσεων να παραμένει το Χαλέπι. Οι κυβερνητικές δυνάμεις εμφανίζονται να υπερισχύουν των «αντικαθεστωτικών», οι οποίοι ωστόσο προετοιμάζονται να αντεπιτεθούν, προκειμένου να κερδίσουν την πόλη η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Παράλληλες εξελίξεις στο Κουρδικό

Ιδιαίτερη σημασία στη σύγκρουση στη Συρία αποκτά σύμφωνα με τις εξελίξεις το Κουρδικό, το οποίο επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, προκαλώντας την αντίδραση και τις έντονες ανησυχίες της Τουρκίας. Η ενίσχυση των Κούρδων και δη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (ΡΥD) στη Συρία, που έχει στενές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που δραστηριοποιείται στην Τουρκία, έχουν κάνει την τουρκική κυβέρνηση να προειδοποιεί ξεκάθαρα με επίθεση σε περίπτωση που οποιοσδήποτε επιχειρήσει να απειλήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Η Αγκυρα επιχειρεί να διασφαλίσει ότι δε θα εκφραστούν αποσχιστικές τάσεις στο έδαφός της και μέσω των σχέσεων που διατηρεί με την ηγεσία του αυτόνομου Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, υποσχόμενη επενδύσεις, αρκεί να μη δοθεί καμία υποστήριξη σε «τρομοκρατικές», όπως χαρακτηρίζει το ΡΚΚ, ομάδες.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση του Μπ. Ασαντ, ότι ενισχύει τους Κούρδους και εξοπλίζει το ΡΚΚ, ενώ τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο έλεγχος ασφαλείας σε κάποιες περιοχές έχει περάσει στα χέρια των Κούρδων, υποστηρίζοντας ακόμα ότι στα βόρεια της Συρίας έχουν εγκατασταθεί τρία στρατόπεδα του ΡΚΚ. Παράλληλα η Τουρκία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους αντάρτες του ΡΚΚ, με δεκάδες νεκρούς.
Ανησυχία όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κουρδικό αναδύονται και στο Ιράν, όπου δρα το επίσης κουρδικό PJAK. Το Ιράν επίσης δε θέλει να εκδηλωθούν αποσχιστικές τάσεις στην περιοχή, που θα απειλήσουν την εδαφική του ακεραιότητα.
Οι εξελίξεις και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις όπως κλιμακώνονται, με επίκεντρο τη συγκεκριμένη γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή για τους ενεργειακούς συνδυασμούς, προμηνύουν παράταση της αιματοχυσίας, περιγράφοντας ζοφερό το μέλλον για το συριακό λαό, αλλά και για όσες χώρες, πιθανότατα, εμπλακούν.

Α. Φ.


Ριζοσπάστη
12/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου