Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

9.12.11

83 κομμουνιστικά κόμματα στη 13η Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα

πηγή: Το Βήμα



Ηταν τον Μάιο του 1998, όταν με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 150 χρόνων από τη δημοσίευση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε στην Αθήνα την 1η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στόχος ήταν να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών των κομμουνιστικών κομμάτων, για την ανασυγκρότηση γενικότερα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Σε αυτή μετείχαν 57 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 50 χώρες.

Μετά τη διεξαγωγή της επί 7 συνεχή χρόνια στην Αθήνα, «ταξίδεψε» – έχοντας πλέον ομάδα εργασίας διαφορετικών κομμάτων που την οργάνωνε και όχι μόνο ένα κόμμα – στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Νέο Δελχί της Ινδίας, στο Τσουάνι της Νότιας Αφρικής (η 12η κατά σειρά ετήσια συνάντηση) και φέτος «επέστρεψε» στην Αθήνα.

Αυτή φορά, με σύνθημα «Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον», 83 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 64 χώρες του κόσμου πραγματοποιούν τη 13η Διεθνή Συνάντησή τους, η οποία φιλοξενείται από το ΚΚΕ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων, που διεξάγεται – όπως σημειώνουν οι οργανωτές – είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η έναρξη των τριήμερων εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης (9-11 Δεκεμβρίου) θα γίνει στις 10 το πρωί της Παρασκευής από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το θέμα της συνάντησης είναι: «Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον! Η διεθνής κατάσταση και η εμπειρία των κομμουνιστών 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ. Τα καθήκοντα για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σύγχρονων λαϊκών αγώνων και εξεγέρσεων, για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού και του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».
Οι μεγάλες εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας, που έχουν διεθνή απήχηση και πέρα από την Ευρώπη ήταν ο λόγος που , όπως είχε εξηγήσει η κυρία Παπαρήγα, η ομάδα εργασίας επέλεξε την Αθήνα, σε μια περίοδο όπου είναι οξυμένα τα προβλήματα από την καπιταλιστική κρίση.

Πάντως, οι μετέχοντες δεν έχουν μόνο ταυτίσεις ιδεολογικές αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις σε θεωρητικά ζητήματα ή στον τρόπο δράσης τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, το οποίο συνεργάστηκε την «Ενωμένη Αριστερά» κατά τις εκλογές στην Ισπανία.

Μάλιστα εκ μέρους του κόμματος εστάλη επιστολή προς την κυρία Παπαρήγα σχετικά με άρθρο του «Ριζοσπάστη» (22 Νοεμβρίου 2011), επειδή, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, «λέτε ότι εγκλωβίσαμε τους ψηφοφόρους σε αυταπάτες περί μιας καλύτερης διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος».

Το ΚΚΙ ζήτησε να τεκμηριώσει το ΚΚΕ την άποψη αυτή και η απάντηση εδόθη από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ που παρέθεσε σημεία του εκλογικού προγράμματος.

Ωστόσο, η ανάγκη που προβάλλεται επιτακτικά από τους μετέχοντες είναι να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός δράσης , μεταξύ των Εργατικών Κομμάτων που πιστεύουν στον σοσιαλισμό, παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις.

Μετέχουν και κόμματα που θεωρούν ότι ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό μεσολαβεί ενδιάμεσο κοινωνικό σύστημα, επομένως και ενδιάμεση πολιτική εξουσία ανάμεσα στην αστική και την επαναστατική εργατική εξουσία, άλλα που αμφισβητούν πλευρές του λενινισμού-μαρξισμού ή διαφοροποιούνται ως προς τη στάση τους απέναντι στον σοσιαλισμό που υπήρξε ή απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά σήμερα, και στο ζήτημα των συμμαχιών.

Κατά το ΚΚΕ πάντως, όπως και για άλλα κόμματα που μετέχουν στη συνάντηση, η αποκατάσταση της ενότητάς του κομμουνιστικού κινήματος, στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο «στην πάλη κατά των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, κατά του ιμπεριαλισμού» .

Κι όλα αυτά 92 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς – της Κομιντέρν – και 68 χρόνια από την αυτοδιάλυσή της...
Περισσότεροι από 100 ξένοι αντιπρόσωποι θα εκπροσωπήσουν στην Αθήνα τα 83 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο (δεν συμμετέχει το ΚΚ Κίνας).

Από την Κύπρο, την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ απαρτίζουν ο κ. Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και ο κ. Κώστας Χριστοδουλίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.



2 σχόλια:

  1. Ο διεθνισμός του ΚΚΕ θα έπρεπε να είναι αναμφισβήτητος. Ομως η στρατηγική που ακολουθεί vis 'a vis κόμματα όπως το ΚΚΙ, η Επανίδρυση, το Die Linke έν υπερβολική τζιαι 'ιδεολογικά αντιπαραγωγική'. Κατά την άποψη μου τούτον εν αποτέλεσμα τόσο της στενής ερμηνείας (του) του προλεταριακού διεθνισμού, όσο τζιαι του ανταγωνισμού με τον ΣΥΝ.

    Αρκούδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραθέτω τα links για τη συζήτηση μεταξύ ΚΚΕ και ΚΚΙσπανίας:

    http://www2.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=6555499&action=print

    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5735:kke-ispania&catid=37:di-evropi&Itemid=172

    ΑπάντησηΔιαγραφή